Skip to main content
Spanning

Spanning

Kan ik spanning voorkomen?

Spanning voorkomen is naar mijn mening niet mogelijk. Er zijn gebeurtenissen die spanning opleveren. Daar ontkomen we niet aan en hoort ook bij het leven. Wat wel mogelijk is, is om met spanning om te leren gaan. Of anders gezegd er voor te zorgen dat na inspanning ook ontspanning komt. Dat het lijf zich kan weer kan herstellen. In het dagelijks leven zijn er zoveel prikkels dat we meer “aan” staan dan “uit”. En dat uit is erg belangrijk voor herstel en ook voor het omgaan met spanning. Anders raken wij overprikkeld. 

Kan spanning ook gezond zijn ?

Ja, gezonde spanning is nodig. Bijvoorbeeld als je een examen of tentamen hebt dan is het heel gewoon dat dat spanning geeft. Het zet je lijf aan tot een prestatie en dat is prima. Als je er daarna ervoor zorgt dat je ook je weer ontspant dan kan je lijf en geest zich weer herstellen.

Ik hoor vaak in de praktijk dat als er een gevoel van spanning is dat dat er niet mag zijn want het is vervelend. Het spanningsgevoel wordt weggedrukt. Nu je hierboven gelezen hebt dat spanning ook een functie heeft en gezond is daag ik je uit om er contact mee te maken. Voel wat voor signaal het is en welke handeling voor jouw nu van belang is. Wil je meer weten hoe het spanningsmechanisme werkt lees dan verder bij STRESS.

Er zijn omstandigheden die ervoor zorgen dat we korter of langer onder spanning staan en die ons stressmechanisme meer belasten.

Oorzaken die het stressmechanisme meer belasten

  • Te hoge werkdruk
  • Je krijgt te horen dat je ontslagen wordt
  • Persoonlijke ziekte / verwonding
  • Gezinsuitbreiding
  • Verhuizing of bouwen van een huis
  • Echtscheiding
  • Overlijden van echtgenoot, echtgenote
  • Overlijden van een familielid
  • Uit huis gaan
  • Overgang naar een andere levensfase:
    - Van student naar werkend leven
    - Relatie, trouwen aangaan
    - Kinderen krijgen
    - kinderen het huis uit
    - Met pensioen gaan
Van nature hebben we het allemaal in ons. En na spanning hebben we ook weer tijd nodig om te herstellen. Soms is de druk ook langdurig hoger door omstandigheden. De kunst is dan om te kijken wat er wel mogelijk is om toch je lijf en geest de ruimte te geven om zo optimaal mogelijk rust te geven. In mijn praktijk maak ik gebruik van haptotherapie en reflexzonetherapie.

Hoe staat het met jouw signalen van spanning? Download hier het formulier en vul het in:
Wil je (weer) leren luisteren naar je lichaam ? Maak nu vrijblijvend een afspraak.

Nieuwsgierig geworden wat mijn praktijk voor je kan betekenen ? Zet nu je eerste stap en maak een afspraak.